Ekşi Mayalı Dikdörtgen Peksimeti
Okumaya devam etRamazan’da Külçe Külçe Külünçe
Hem Dayanıklı Hem Doyurucu Peksimet
Ramazan ayının son günleri dolar Urfa’nın taş fırınları külünçe ile, bayatlamayan ekmek külünçe, taşır lezzetinde muskat, tarçın, mahlep, çemen, karanfil, rezene.
Rivayete göre Osmanlı Dönemi’nde bir arada yaşayan halkın gayrimüslimlerinin oruç zamanı evlerinden duman tütüp de yemek kokuları etrafa yayılmasın diye Ramazan ayı gelmeden hazırlayıp ay boyunca tüketmek üzere depoladıkları külünçe, bugün Şanlıurfa’da Ramazan ayının son günlerinde misafir ikramlığı olarak ailecek hazırlanıyor.
Anneler tarafından baharatlarla hazırlanıp yoğrulan külünçe hamuru oluklu merdane ile açıldıktan sonra babanın ellerinde peksimetlere bölünüyor, diğer aile üyeleri tarafından üstü yüksük, ip makarası veya çatalla başka ailelerin külünçeleri ile karışmaması adına nakışlanıyor ve mahallelerin taş fırınlarında pişiriliyor.
Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanan külünçeler hanelerin kilerlerinde Kurban Bayramı’na kadar lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden dayanıyor; ne sahur ve iftarda ekmeği, ne de bayram misafirliklerinde kurabiye ve poğaçaların yerini aratıyor.
Peki ya sizin şehrinizde Ramazan ayı hangi yöresel ürün ile lezzetleniyor?
Ekmek Teknesinde Gizli Gelveri Ekmeği
Katkısız ve Dayanıklı Asırlık Temel Gıda
Okumaya devam etAnadolu’nun Nohut Mayalı Peksimeti Nevşehir Simidi
Şekerini Pekmezden Alan Dikdörtgen Simit
Okumaya devam etHamurdan Mütevellit Şibit
Dürülmeye Hazır Yöresel Sac Pidesi
Okumaya devam etSiirt’in Islak Peksimeti Iğbeys Keek
Yuvarlak Kuru Tandır Simidi
Okumaya devam etNimetin Atası Tandır Ekmeği
Hamura Sinen Ateş Ve Toprak Kokusu
Okumaya devam et