Beyaz Pelikli Örgü Peyniri

Tam Yağlı Az Tuzlu Örme Peynir

Tel tel ayrılan beyaz pelikleriyle Diyarbakır örgü peyniri, nadir bitkilerle beslenen koyunların sütünden alır doğal lezzetini.

Mezopotamya yaylalarının 500’ü aşkın endemik bitki türü ile kaplı meralarında otlatılan yöresel Karakaş, Karacadağ Zom ve İvesi koyunlarının Mayıs ayı geldi mi yağlanıp tatlanan sütleri, yöre halkının ellerinde sağılıp süzülüyor, şirden mayası ile mayalanıp baskıya bırakılıyor ve fermente ediliyor; bir kaç dakika kaynar suda haşlandıktan sonra ip şeklinde uzatılıp pelik şeklinde örülen, tel tel ayrılarak tüketilen Diyarbakır örgü peyniri, yöresinin doğasından aldığı lezzetiyle damakların bam teline basıyor.

Peki ya sizin şehrinizin hangi ürünü her bir telinde yörenizin doğal lezzetini taşıyor?

Baharatlı Peynir Paresi Sürk Çökeleği

Bol Çeşnili Çökelek Yuvarlaması

Dağlardan toplanan zahterin mis gibi kekik kokusudur yapan taze çökeleği Antakya’nın Sürk’ü, diğer baharatlar da eklendi mi hem taze tüketilir hem küflü.

Günlük taze çökeleğin içine bol miktarda yörenin dağ kekiği zahter, ev yapımı acı biber salçası, çakşır ve çörek otu, nane, kimyon, kişniş, mahlep, cincir, yenibahar, tarçın, karanfil, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber katılıp elde uzun uzun yoğrulması ve yuvarlanması ile hazırlanan Sürk Çökeleği, önce sabah sonra ikindi güneşinde ılık ılık kurutuluyor; yöresel kahvaltı sofralarında üzerine zeytinyağı dökülerek taze tüketilen Sürk çökeleğinin tadına, olgunlaşmaya bırakılıp küflendikten sonra da doyum olmuyor.

Peki ya sizin yöresel kahvaltılarınızın peynirparesi ne?

Adâbın Lezzeti Küpecik Peyniri

Sırlı Küplere Basılan Bir Ocak Lezzeti

Çankırı’nın edep ve terbiye ocaklarıdır Yâran sofraları, sofralarda edilen sohbetlere eşlik eder Küpecik peynirinin olgun tadı.

Haziran ayının ortasında iyiden iyiye yağlanıp koyulaşmaya başlayan Tiftik keçilerinin sütleri Çankırı’nın kırsal bölgelerinde yaşayan birbirlerine komşu kadınlar tarafından kışa hazırlık amacıyla imece usulü birleştirilip şirden mayası ile mayalandıktan sonra kaya tuzu ile tuzlanarak küplere basılıyor; ağzı pamuk bezlerle bağlanıp ters şekilde kuma gömülen küpler, 4 ay boyunca bekletilip olgunlaştırıldıktan sonra Çankırı’nın bereketi ve sohbeti bol yâran sofralarına sunuluyor.
.
Peki ya sizin yörenizin sofraları hangi lezzetler ile kuruluyor?