Skip to content

Topraktan Tabağa Kooperatifi

deneyimler - Topraktan Tabağa Kooperatifi

Halep sabunu üretme projesi kapsamında üretilmiş 10.000 kalıp sabunun, pandemi döneminde kadınlara gelir olarak dönebilmesi için sosyal medya üzerinden satılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan Şemim Sabunları markası ile yola çıkan kooperatif, zamanla gelişerek ve ürün çeşitliliğini artırarak sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı kadınların kendilerini geliştirebilecekleri bir platform haline geliyor.
Kooperatifin hedefi, ekonomik açıdan zayıf bireylerin en iyi bildiği işleri aldıkları eğitimler sayesinde ekonomik gelire döndürmek ve sürdürülebilir gelire sahip olmalarına destek vermek olarak tanımlanıyor. Özellikle kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek ve yaptıkları işleri sürdürülebilir hale getirmek, böylelikle toplumun da değişmesini sağlamak amaçlanıyor.
Tarımın küçültülerek tüketicinin ne yediği hakkında bilgi sahibi olması gerektiği mottosu ile yerel ekosistem yaratmayı amaçlayan kooperatif, küçük tarım üreticilerinin ürünlerini hak ettikleri fiyatlar üzerinden satın alarak insana ve doğaya yaraşır bir şekilde işledikten sonra tüketiciye nitelikli ürün sunuyor. Mercimek, nohut, Karacadağ pirinci, sumak ve kooperatifin işlemlerinden geçen salça, pul biber, kurutulmuş domates gibi ürünlerin hammaddesi tamamen küçük tarım üreticilerinden temin edilerek onlara da destek sağlanıyor.
Yaşam koşulları iyileştirilen her kadının ekonomik olarak özgürlüğe kavuşmasını amaçlayan kooperatif, “Kadın değişince aile değişir, aile değişince toplum değişir” diyerek yoluna devam ediyor.

Mardin

Kooperatif

instagram.com/topraktantabaga

topraktantabaga.com.tr

İlham Veren Üreticiler