Gölgede Kurutulmuş Acı Biber
Okumaya devam etEkmek Yoksa Yenir Bakısma
Çifte Pişirilmiş Kuru Ekmek
Okumaya devam etAltı Kulaklı Kuru Mantı
Kızartılmış Susuz Hamurişi
Okumaya devam etEr Lokması Erkeç Pastırması
Çemenle Terbiye Edilmiş Yöresel Et
Okumaya devam etAcının Kara Kurusu İsot
Güneşle Kavrulmuş Kırmızı Biber
Güneşte yakıla yakıla kıvamını alan kırmızı biberler lezzetin acısını sunar mutfaklara, isot yoksa ne yenilirse yenilsin doyulmaz Urfa sofralarında.
Peygamberler şehri Şanlıurfa’nın toprağına ilkbaharda ekilen, tüm yaz özenle bakılıp sulandıktan sonra Ağustos sıcağında imece usulü toplanan kırmızı biberler, yine imece usulü kırıldıktan sonra çatılara serilip yakıcı güneşin altında önce kurutuluyor, sonra terletiliyor ve son olarak renkleri siyaha dönünceye kadar kavruluyor; güneşin altından alınıp akşam serinliğinde dövülen biberler, elekten geçirildikten sonra tuz ve zeytinyağı ile karıştırılıp lezzetin acını çıkarmak isteyenlere sunuluyor.
Peki ya sizin şehrinizin sofralarında hangi lezzetin acısı afiyetle çekiliyor?
Kurutulmuş Etten Fazlası Kastamonu Pastırması
Etin İnce Kesimli Yoğun Lezzetli Biçimi
Ilgaz Dağları’nın yaylalarında beslenen hayvanların etinden üretilen Kastamonu Pastırmasının gurme mutfaklarında tanınmasının sebepleri; uzun uzun kaya tuzunda bekletilmesi, Taşköprü sarımsaklı çemeni ve 40 gün sıcak rüzgarlarda kuruduktan sonra kavuştuğu lezzeti.
Şeffaf sayılabilecek incelikte kesilerek servis edilen, damaklarda tadını bıraktıktan sonra ağızda eriyen Kastamonu Pastırması, Ilgaz Dağı’nın yaylalarında otlayan hayvanların etlerinden üretiliyor; kaya tuzuna yatırılan etler sonrasında Taşköprü Sarımsaklı çemene sarılıp sonbahar güneşinde 40 gün bekletiliyor, Kastamonu Pastırması dünya mutfaklarına kurutulmuş etten fazlasını sunuyor.
Peki ya sizin oralarda etin en lezzetli biçimi ne?
Trakya’nın Baklavası Hayrabolu Tatlısı
Peynirle İrmiğin Şerbetli Topları
Rumeli’den Anadolu’ya göçmüş Hayrabolu tatlısının damaklara daveti, baklavayı bile kendisine hayran bırakan lezzeti.
Rumeli’den Tekirdağ’a göçen maharetli ellerin Trakya mutfağına kattığı lezzetlerden Hayrabolu tatlısı, tuzsuz taze peynir ve irmik kullanılarak yapılıyor; tahinli sos, kaymak ve ceviz ile taçlandırılan şerbeti, Rumeli’den Anadolu’ya göçen bir lezzet geleneğinin hafifliğini sunuyor.
Peki ya sizin şehrinizin göçmen lezzeti ne?
Güneşin Kışlık Yuvası Ekşili Erik Tarhanası
Kışı Çıkartan Yöresel Harman
Okumaya devam etKaya Tuzu Kuru Et
Tuz İle Pişen Lezzet
Okumaya devam etGüneşi Doya Doya İçine Çeken Kuru Domates
Sıcağı Sıcağına Keskinleşen Kırmızı Lezzet
Okumaya devam et