İstanbul Havalimanı Sosyal Yatırım Planı kapsamında, hayat boyu öğrenme anlayışıyla Anadolu’ya özgü kadim bir kültür olan dokumanın yeniden gün yüzüne çıkarılması için İstanbul havalimanı yakın çevresinde yer alan Tayakadın, Akpınar ve Durusu mahallelerinde gerçekleşen projede, 10 kadına Nişantaşı Üniversitesi’nde, dokuma eğitimi veriliyor. Bu alanda eğitimci ve üretici olarak geçim kaynağı oluşturabilmeleri amaçlanıyor. Proje kapsamında dokuma, baskı, tasarım, teknik eğitimler verildikten sonra dokuma konusunda teorik bilgiler ile pratik beceriler birleştirilerek çanta, yastık gibi ürünlere dönüşmesi sağlanıyor.
Dokuma eğitimlerinin ve üretiminin devamı için satın alınan iki adet dokuma tezgâhı Akpınar ve Durusu mahallelerinde bulunuyor.
Proje sayesinde kadınların kendilerine ve çevrelerine ekonomik katkıda bulunmaları ile birlikte sosyal bir çevre edinmeleri sağlanıyor.
Projenin sosyal etkisine ek olarak, çevresel etkisi öne çıkıyor. Proje kapsamında İGA güvenlik ekibine ait 10.168 adet eski kıyafetlerin iplikleri geri dönüştürülerek yeni kumaş üretmeleri için dokuma yapan yöre kadınlarına ulaştırılıyor ve böylelikle kumaşların geri dönüşüm yolculuğu başlıyor.
Döngünün sonunda bu kumaşlar, ünlü sanatçı Fırat Neziroğlu’nun tasarım ve koordinasyonunda giysi ve çantalara dönüşüyor.