Kelebeğin İnsana Hediyesi Hatay İpeği

Sağlam Yuvaların Doğal Malzemesi

Koza ucunu eğirir filament, kesik kozayı ise kirman, Hatay ipeğini işleyen, ipek böceğinin hayatına saygı duyan marifetli insan.

Hatay toprağına kök salmış dut ağaçlarının dallarından toplanan ipek böceği kozaları, mancılık denilen yöreye has el çekim ocaklarında önce bakır leğenlerin içerisinde kaynatılıp soyuluyor, sonra uç bulma süpürgesi ile ipekleri çekiliyor, kılavuzlardan geçirilerek makaralara, oradan büküm kazandığı değirmenlere ve son olarak da çile sarımının gerçekleştiği çıkrıklara aktarılıyor.
Sanayi üretiminde ürün verimini ve kalitesini arttırmak için ipek böcekleri içindeyken kaynar suya atılan kozalar, yaşama ve cana saygı duyan Hataylı zanaatkarların ellerinde ipek böcekleri kozalarından ayrıldıktan sonra işleniyor, elde edilen iplikler el emeği ile dokunuyor.

Peki ya sizin şehrinizin yaşamla barışık ürünü ne?

Yenilenen Eski Ladik Kilimi

Geri Dönüşümden Doğan El Dokunması Yaygı

Eskinin el emeği ile can bulmuş halidir Ladik kilimleri,
Elinde olanın kıymetini bil, işle, yeniden üret diye anlatır durur ilmekleri.

Anadolu’nun ihtiyaç fazlası üretimden kaçınan tasarruf kültürü, Ladik kilimlerinin elde dokunan ilmeklerinde yaşamaya devam ediyor,
Ladik’in civar köylerinde eskimiş ve kullanılmayan giyecekler uzun şeritler halinde kesildikten sonra yumak haline getirilip basit el dokuma tezgahlarında dört kazık ve bir tarakla dokunuyor.
Elde olanın değerini eliyle işleyip yükselten Ladikliler, dokudukları kilimlerle yalnız geri dönüşüme değil, ileri dönüşüme de örnek teşkil ediyor.

Peki ya sizin memleketinizde eski, elde işlenip değerlendiğinde ismi ne oluyor?